Projekat Bobolink je proces obnove. FAFCoffes je porodična farma u Brazilu, Minas Gerais, fokusirana na sirovu kafu i zato je geografski pejzaž farme sačinjen od planina, dolina i komšijskih porodičnih farmi.

Partnerski sa João Hamilton dos Santos, vođom grupe farmera Serra do Cigano, FAFCoffes su počele razvoj stanice za pranje kako bi farmeri zajednički proizvodili kafu u okviru projekta Bobolink. Serra do Cigano centar za Coffee Excellence postao je centar za razmenu informacija i održavanje radionica za zajednicu farmera.

Obrada posle berbe je složen i težak posao koji zahteva mnogo vremena, truda i ulaganja u infrastrukturu. Berba je vreme gužve za farmere. Ako se odluče za berbu i za sušenje kafe, često se suočavaju sa kompromisima između berbe u pravom momentu i organizacije i nadgledanja procesa sušenja kafe. Farmeri često odlučuju da lično beru najkvalitetnije plodove. Ali i proces obrade kafe poste barbe je umetnost. Pored toga, kvalitet direktno zavisi i od infrastrukture. Udruživanjem resursa, male yajednice farmera dobijaju vrhunsku opremu i pomoć.

Serra do Cigano centar za Coffee Excellence, stanica za pranje, omogućava farmerima da isporuče kafu u objekat na dan branja. FAFCoffes primenjuje najbolje tehnike fermentacije i sušenja sa specijalizovanim timom, omogućavajući farmerima da se usresrede na svoje farme i berbu, bez rizika od daljih problema. To garantuje bola kontrolu proizvedene kafe i stabilno sušenje, kao i ujednačenije lotove.

Male porodične farme koje su ranije morale da angažuju pomoć za berbu dok su brinule o sušenju ploda, sada mogu raditi nezavisno. Troškovi se smanjuju a prihod raste, a mogu povećavati i farmu zahvaljujući tome što imaju slobodne radne snage koja je ranije brinula o obradi posle berbe. Centar je takođe i mesto za susrete, razmenu ideja, diskusiju o problemima i organizovanje treninga.

Jedan od farmera je Maria Aparecida, koja je udata za Amado José. Sve je počelo njihovim snom o kupovini male parcele zemlje na visoravni Vargem Grande, na nadmorskoj visini od 1300 m, kako bi se skućili. Na početku ostvarivanja svog sna o radu sa kafom bilo im je teško, jer nikada ranije to nisu radili, ali istovremeno je bilo i jako zabavno i stekli su nove prijatelje zauvek. Među tim prijateljima je i Lalá. Lalá je inspirisala Mariu da proizvodi drugačije kafe, kafe koje zahtevaju mnogo posla, mnogo pažnje, čistoću i najviše od svega partnerstvo sa farmerima, prirodom i prijateljima. Ušli su u svet za koji nisu mogli ni da zamisle da će ući, u svet specijalitetne kafe.

                   

Regija/Provincija Brazil, Minas Gerais
Proizvođač/Farma

Maria Aparecida

Nadmorska visina uzgajanja 1300 m
Sorta (varijetet)

Proces obrade Suvi (Natural)
Sertifikacija Organik
Pakovanje 60 kg GrainPro vreće
Senzorne karakteristika (Cupping Notes)