Etiopija ima ogroman broj profila ukusa u zavisnosti od toga gde je kafa gajena. Guji je jedna od zona regiona Oromia u Etiopiji stvorena u septembru 2002.godine. Senzorne note i ukus profila Guji kafe su znatno drugačiji od kafa iz Sidama.

Guji kafe nude složen, ali uravnotežen ukus koji dobro funkcioniše i ukoliko ga pripremite kao filter i ukoliko ga pripremite kao espreso. Postoje brojne opcije sertifikovanja, kao i brojne tehnike obrade kafe. Iako je Etiopija tradicionalno nudila prane kafe, kao i kafe tretirane natural procesom, od nedavno su proizvođači iz zone Guji počeli da kafu tretiraju honey metodom. Sve to je dovelo do toga da je vreme da se promeni pristup Guji kafama. Pošteno je, a i izraz poštovanja, odvojiti Guji od Sidama i posmatrati ga kao izdvojen i jedinstven region kafe. Ovo posebno zato sto su kafe iz zone Guji tako kompleksnog ukusa, da čak i u dva različita lota iste kafe možemo pronaći sasvim različite senzorne karakteristike.

Dimtu Tero farma se nalazi u Tero poljoprivrednom selu u okrugu Odo Shakiso, u zoni Guji, gde je prirodno okruženje idealno za proizvodnju visoko kvalitetnih kafa sa jedinstvenim ukusom. Udruženi mali poljoprivrednici nalaze se u okrugu Odo Shakiso u pet poljoprivrednih sela: Tero, Jelewo, Anona, Mancity and Hangadi. Proizvodnja i prerada kafe se vrši na organski, društveno odgovoran i ekološki prihvatljiv način. Ovakvu praksu proveravaju BCS OKO kao i NOP, EU i JAS Organic. Legalno je registrovano 136 malih farmera koji zajedno poseduju 989 hektara zemlje na kojoj se gaji kafa.

dimtu tero               guji map

Region/Zona

Sidamo, Guji

Farma

Dimtu Tero

Nadmorska visina 1800-2130 m
Varijetet

Mixed Heirloom (autohtoni varijeteti)

Proces Natural
Sertifikat Organik
Pakovanje 60kg GrainPro bags
Senzorne karakteristike

Lot br. PBO170056-01 breskva, šljiva, pomorandzin cvet

Lot br. PBO170056-02 čokolada, višnja, vanila