Ova vrsta kafe se uzgaja u Sidamo regiji južno od prestonice Adis Abebe. To je najjužnija i najproduktivnija regija u zemlji. Ova regija je veoma poznata po idealnim uslovima za uzgajanje kafe. Ovo je posledica jako visokih nadmorskih visina, izmedju 1600 i 1900 metara, obilnih padavina, optimalne temperature vazduha i plodnog zemljišta.

Prani Sidamo je tipična kafa visokog kvaliteta sa jedinstvenom aromom slatkog limuna i cveća, i idealnim balansom kiselosti i punoće. Ponekad se ova kafa moze porediti, i biti traženija od kafe iz Yirgacheffe regije.

Kod etiopijskih kafa, Grade 2 klasifikacija označava da je kafa nakon berbe obrađena procesom pranja. Takođe razlika između Grade 1 i Grade 2 klasifikacije je u broju vidljivih defekata. Ako kafa ima klasifikaciju Grade 1 to znači da ima od 0 do 3 defekta; ovo je jako redak slučaj! Kafe sa klasifikacijom Grade 2 dopuštaju od 4 do 12 defekata. Obično je kvalitet pranih kafa konstantniji od onih kafa koje su pripremljene suvom(naturalnom) metodom.

Regija/Provincija Sidamo
Farma Nekoliko manjih farmera Sidamo regije
Nadmorska visina uzgajanja 1,600-1,900 m.n.v.
Sorta(varijetet) autohtoni varijeteti
Proces obrade Prani
Sertifikacija Nije sertifikovana
Pakovanje 60/1 GrainPro vreće
Senzorne karakteristike

(Cupping Notes)

 

Ukusni i prijatni tonovi citrusa, mlečne čokolade, čaja, izbalansirana, svilenkasta, meka punoća, delikatan i čist završni ukus, slatka limunkasta i cvetna aroma, jasno izražena kiselost