Autentična moka kafa potiče iz Jemena a Matari kafa je verovatno i najpoznatija od svih. Uzgaja se u Bani Matar regiji, koja se nalazi zapadno od glavnog grada Sana. Ova kafa se uzgaja na jako velikim nadmorskim visinama, od 1850 do 2150 metara iznad nivoa mora, kao posledica toga zrna su mala i kompaktna.

Proces obrade kafe u Jemenu se nije mnogo menjao tokom vekova. Kao i kod svih kafa tretiranih suvim(naturalnim) procesom, omotač i pulpa u kojima se zrno nalazi se suše dok su još na zrnu. Kada se taj proces završi, osušeni omotač se otklanja uz pomoć mlinova. Varijeteti koji se uzgajaju su drevni, autohtoni varijeteti. Najpoznatiji je Ismaili, ali ima i mnogo drugih manje zvučnijih sorti.

U zavisnosti od načina prženja ove kafe, dobijaju se veoma različiti rezultati. Svetlijim i neujednačenim prženjem istaći će se njena kiselost i divlji karakter. Srednjim prženjem će se postići čokoladna tekstura i dublji, oštriji nivoi ukusa. Tamnim prženjem, koje najčešće zamaskira i ubije delikatne, voćne arome i ukuse kod nekih kafa, kod ove kafe izvlači duboko sakrivene atribute i karakteristike. Ova kafa neće imati isti ukus kao druge tamno pržene kafe, osim naravno ako se ne pretera.

Regija/Provincija Bani Matar
Farma Više manjih farmi iz Bani Matar regije
Nadmorska visina uzgajanja 1,850-2,150 m.n.v.
Sorta(varijetet) Ismaili, Bourbon, Typica, i brojni drugi autohtoni varijeteti
Proces obrade Suvi(naturalni)
Sertifikacija Nije sertifikovana
Pakovanje
Senzorne karakteristike

(Cupping Notes)

 

Veoma aromatična. Divlje i egzotične note. Kiselkasta, nalik vinu, čista. Karakterističan ukus crne čokolade.