Ova kafa je rezultat saradnje između imanja Aquiares i naselja (zajednice) Aquiares. Gradić se nalazi u centru imanja i u njemu 1800 ljudi živi među kafom, farmama i zadivljujućim prirodnim lepotama. Imanje se prostire preko brda i dolina visoko na padinama vulkana Turrialba smešteno između reka Aquiares i Turrialba. Tako je nastalo ime Aquiares koje na izvornom jeziku Huetar znači “kopno između reka”.

1890.godine Aquiares su osnovali farmeri koristeći prednosti železničkog puta Kostarike do luke Limón. Farma je izgradila sopstvenu stanicu za pranje fokusirajući se na tzv. prane kafe u početku. Kasnije je “honey” proces je zaživeo u Kostarici, gde je i usavršen do najsitnijih detalja.

Centroamerikano varijetet (sorta) nastao je ukrštanjem Rome Sudan varijeteta iz Etiopije i Sarchimor varijeteta iz Centralne Amerike. Sorta se veoma uspešno prilagodila senovitoj farmi Aquiares, sličnoj šumama u Etiopiji gde izvorno raste.

Obrada Aquiares kafe crvenim “honey” procesom znači da se ona dva dana prethodno suši na podu sa keramičkim pločicama, odmah nakon depulpacije, bez pranja, sa ostacima medene pulpe na zrnu koja joj dodaje voćni ukus. Zatim se kafa direktno stavlja na tzv. podignute Afričke krevete gde ostaje osam dana na suncu, i konačno se mehanički suši u Guardiola jedan dan. Zahvaljujući količini pulpe i sporom sušenju zrna na suncu, dobija su veoma kompleksna kafa sa jedinstvenim karakteristikama karamele i voća.

                   

Region/Provincija Kostarika, Cartago
Proizvođač/Farm

Aquiares

Nadmorska visina uzgajanja 820-1400 m
Sorta (Varijetet)

Centroamericano

Proces obrade Red Honey
Sertifikacija Rainforest Alliance
Pakovanje 30 kg GrainPro vreće unutar jutanih dzakova
Senzorne karakteristike (Cupping Notes)

Aroma trešnje, borovnica, šećerne trske, breskva, puno plišano telo i dugotrajan ukus