Ove godine se navršava 10 godina od kako je specifičan ukus Geisha kafe otkriven na farmi Hacienda La Esmeralda, za ovo otkriće zasluge pripadaju celoj Peterson porodici. Iako je to zaista bio porodični poduhvat, Daniel Peterson mora biti označen kao glavni pronalazač. On je taj koji je strpljivo isprobao sve kafe na farmi, dok nije otkrio da jedna posebna ima toliko specifične atribute koji prosto moraju biti sačuvani.

Probati kafu nije ništa novo. Ali raditi to sistematski, pažljivo odvajati različite sorte pri branju, odvajati i sortirati kafu po različitim delovima farme gde je ubrana, zasebno probati svaku količinu koja je ubrana samo tog dana, je relativno nov koncept u uzgajanju kafe. Tek kada je Daniel Peterson 2002 godine počeo sa primenom ovakve metodologije, bio je u stanju da otkrije pravi karakter Geisha kafe.

Sorta Geisha je mogla da se nađe u Centralnoj Americi decenijama pre ovog njegovog otkrića. Ova sorta je zapravo bila uzgajana zbog svoje otpornosti na gljivice i insekte koji napadaju kafu u vlažnim predelima doline koja se zove Boquete, a ne zbog svog jedinstvenog ukusa i senzornih karakteristika. Dolina Boquete je ušuškana odmah do visokog vulkana Baru. Jos od 1967 godine porodica Peterson ovde vodi svoju farmu stoke i kafe pod imenom Hacienda Esmeralda.

Daniel Peterson je rođen 1974 godine. Posle studija, uključujući period proveden i u S.A.D., vratio se kući i preuzeo odgovornost za uzgoj kafe na porodičnoj farmi Hacienda La Esmeralda. Tek 2002 godine je Daniel uvideo da samo nekoliko biljaka na farmi(oko 3%) ovog posebnog varijeteta, daje veću svežinu i kiselost u poređenju sa ostalom kafom na farmi. Daniel je selektivno brao kafu sa delova farme za koje je smatrao da su najbolji. Onda je isprobavao sve te kafe, birajući samo najbolje, mešajuci ih u male lotove, i prodavao ih kao Esmeralda Special Geisha. Osvajanje takmičenja Best of Panama svake godine od 2004 do 2007 pokazuje da ovo i nije bila tako loša strategija. Daniel i njegova porodica su osvojili takmičenje sa kafom koja je imala toliko cvetnu aromu i kiselost, sa toliko svilenkastim i elegantnim ukusom, senzornim karakteristikama  koje nijedna druga kafa iz Centralne Amerike do tada nije imala.

Posle pobede na Best of Panama takmičenju 2006 godine, postigli su rekord po ceni koju su dobili za svoju kafu prodajući je na aukciji. Time su stekli reputaciju jednih od najboljih proizvođača kafe na svetu.

Regija/Provincija Boquete, Panama
Farma Hacienda La Esmeralda
Nadmorska visina uzgajanja 1,650 – 1,800 m.n.v.
Sorta(varijetet) Geisha
Proces obrade Prani
Sertifikacija Nije sertifikovana
Pakovanje 15/1 vakum pakovanje
Senzorne karakteristike

(Cupping notes)