Nyakarenzo washing station smeštena je u okrugu Rusizi, najjugozapadnijem regionu Ruande. Ima obalu duž jezera Kivu. Prosečna nadmorska visina je 1924 m, a stanica se nalazi mnogo niže nego farme, što olakšava proizvođačima donošenje kafe do stanice nakon berbe, kao i snadbevanje stanice vodom iz okolne rečne mreže.

Obzirom da je kapacitet sušenja kafe na Nyakarenzo washing station veoma ograničen te uslovi nisu pogodni za proizvodnju velike količine, Nyakarenzo se okrenuo proizvodnji specijalitetnih kafa, tako da je zbog manjeg kapaciteta kvalitet proizvodnje lakše kontrolisati.

Za početak stanica je fokusirana na selekciju plodova, pa menadžer koji nadgleda prijem strogo kontroliše koji će plodovi biti uzeti za proces obrade. On kvalitet proverava kroz “flotation” proces jer se ne mogu sve osobine kvaliteta proveriti vizuelno. Zatim svaka šarža plodova prolazi vizuelnu inspekciju zbog eventualnih oštećenja od insekata ili neželjenih elemenata. Proces obrade pranjem je klasičan. Nakon toga kafa prolazi kroz kanal za pranje i ocenjivanje, koji razdvaja šaržu na 5 različitih tipova, a samo najčvršća zrna se biraju za proizvodnju mikro lota. Na kraju se zrna lagano suše na suncu i žene ih zatim ručno sortiraju više puta do savršenstva.

Ovo je kafa moćnog ukusa, sa sjajnim aromama karamele i citrusa i srednjom kiselošću. Ima fini after taste, sladak i čist. Stabilno je i skladno izbalansirana.

 

                     

Region/Provincija Ruanda, Rusizi
Producer/Farm

Nyakarenzo

Nadmorska visina uzgajanja 1700-1900 m
Varijetet (Sorta)

Bourbon

Proces Prana
Sertifikacija Nije sertifikovana
Packovanje 30kg vakum pakovanje
 

Senzorne karakteristike

 

Dinja, pomorandža, rooibos, završna nota karamele, penušava kiselost