Sumatra je veliko ostrvo koje se nalazi na zapadnoj strani Indonezije, između Indijskog okeana i prolaza Malacca. To je šesto najveće ostrvo na svetu i najveće ostrvo u Indoneziji. Aceh je indonežanska pokrajina, koja se nalazi na krajnjem severu Sumatre, sa glavnim gradom Banda Aceh, u kojoj živi 10 autohtonih etničkih grupa. Jedna od njih su Gayonese koji žive u najvišim predelima u tom regionu.

Izvorno se kafa odgajala samo na Javi, ali su 1870.godine Holanđani proširili područja na kojima se gaji arabika i na Sumatru, Bali, Sulawesi i Timor. Na severu Sumatre kafa se prvo gajila pored jezera Toba 1888.godine, a zatim u planinama na Gayo visoravni, pored jezera Tawar do 1924.godine. Holanđani su ovu regiju držali pod okupacijom u periodu od 1904. do 1942.godine i tokom tog perioda Gayonese su razvili ekonomiju zasnovanu na prodaji povrća i kafe. Danas postoji veliki broj malih farmera na području Gayo visoravni, čije farme imaju prosečnu veličinu od pola hektara. Iz tog razloga se oni moraju grupisati i organizovati u zadruge.

Permata Gayo Koperasi (zadruga) se nalazi u neposrednoj blizini jezera Tawar, okrug Bener Meriah, na području visoravni Gayo, pokrajine Aceh. Osnovana je 2006.godine i danas ima 2260 članova iz čak 43 sela. Oni su postigli napredak u pogledu uslova gajenja, biranja, eksperimentisanja sa novim metodama obrade kafe i gajenja mono varijeteta. Pored toga, izgradili su sopstvenu fabriku, što im omogućava da isprate ceo proces proizvodnje kafe od farme do luke, kao i da potpuno kontrolišu svaku fazu proizvodnog lanca.

Sorte Arabica kafe koje se danas mogu naći na visoravni Gayo su: Bergendal, Sidikalang, Rambung, Lines – S, USDA, Catimor Jaluk, Ateng Super, BP 542, C – 50 između ostalih, ali preporučene od strane lokalne vlade najproduktivnije i najkvalitetnije su:Gayo-1, Gayo-2 i P-88.

permata gayo              sumatra 2

Region/Province

Sumatra, Gayo, Aceh

Zadruga/Selo

Koperasi Permata Gayo, Wonosari

Nadmorska visina 1100-1350 m
Varijetet

Gayo-1 (Tim Tim) & P88

Proces Giling Basah (Wet Hulled)
Sertifikat Nije sertifikovana
Pakovanje 60kg GrainPro bags
Senzorne karakteristike

Cvetne, crna čokolada, dud, jagoda