Kafa je u Tanzaniju doneta iz Etiopije u šesnaestom veku. Haya plemena je nisu je pila, već su je koristila kao stimulans.

Uzgajanje kafe na plantažama započinje 1898.godine, u oblasti Kilema, od strane katoličkih misionara, što kasnije nastavljaju i nemački doseljenici. Stanovnicima Kilimandžara nije bilo dozvoljeno uzgajanje kafe, već su bili prinuđeni da rade na plantažama doseljenika, sve do kraja Prvog svetskog rata 1918.godine, kada je Nemačka izgubila svoje kolonije poput Tanzanije (tadašnje Tanganyika), kada su im dozvolili uzgajanje kafe. Dobili su seme kafe iz crkava gde je uzgajana, ali nisu imali potrebna znanja o uzgajanju. Koristili su kante, vreće i druga sredstva da bi kafu doneli do doseljenika.

Socijalni i ekonomski poremećaji provocirani od strane belih doseljenika i azijskih preduzetnika, u posleratnom periodu, naterali su lokalno stanovništvo malih farmera da se udruže u zadruge da bi se zaštitili. Kilimanjaro Native Cooperative Union (KNCU) je najstarija zadruga u Africi, koju je 1933.godine osnovao Charles Dundas. Trenutno KNCU ima 61.650 članova koji proizvode kafu i plasiraju je na tržište preko zadruge.

Najbolji lotovi se danas proizvode na području Kilimanjaro, Arusha i Karatu na severu, i Mbeya na jugu. Tokom tridesetih godina prošlog veka sorte Bourbon: „N39 and KP423” su razvijene, selektovane i uzgajaju se na severu i jugu Tanzanije kao deo intenzivnog programa u istraživačkoj stanici Lyamungu (koja je deo Tanzania Coffee Research Institute (TACRI)) koja se fokusira na unapređenje kvaliteta i proizvodnje.

Tweega Supreme

Regija/Provincija Jug Tanzanije/Rungwe, Bujela
Farma Bujela Farmers Business Group
Nadmorska visina uzgajanja 1,200 – 1,600 m.a.s.l.
Sorta (varijetet) Bourbon N39 & Kent KP423
Proces obrade

Prani (Fully washed in a CPU (Coffee Pulping Unit), with a single wet fermentation and sundried in african beds)

Sertifikacija Nije sertifikovana
Pakovanje 60/1 GrainPro vreće
Senzorne karakteristike Med, orah, zelena jabuka, crveno grožđe

Gideon Mwakatika

Regija/Provincija Jug Tanzanije/Mbeya Rural, Izyira
Farma Single farma
Nadmorska visina uzgajanja 1,798 m.a.s.l.
Sorta (varijetet) Bourbon N39
Proces obrade

Prani (Home washed, with a single wet fermentation and sundried in african beds)

Sertifikacija Nije sertifikovana
Pakovanje 60/1 GrainPro vreće
Senzorne karakteristike Guava, med, limun, bademi