">

Brazil zauvek

Iako je poreklom iz Afrike, već decenijama Brazil je zemlja sa najvećom proizvodnjom kafe na svetu, tako da više od trećine kafe na svetskom tržištu potiče upravo odatle. Ovaj odnos je bio još mnogo veći u korist Brazila sve do uključenja Vijetnama u proizvodnju kafe, koji je od nulte proizvodnje u polednjih 20-30 godina došao do drugog mesta na svetskoj listi najvećih proizvođača kafe.

Brazilska kafa po svojim karakteristikama godinama je važila za kafu “neutralnog ukusa” što podrazumeva solidno telo, čokoladni ukus, malu kiselost i arome  badema i oraha. Kao takva, a obzirom na nisku cenu u odnosu na kafe istog kvaliteta ( NY2 i NY2/3 ) iz centralne Amerike i Afrike, Brazilska kafa se najviše koristila  kao baza (filer) za  većinu blendova espresso i filter kafe. Ta baza zarad razigranosti ukusa nadgrađivana je kafama iz centralne Amerike i Afrike, a većina espresso blendova  dopunjavala je telo i stabilnost robustama različitog porekla. 

Pojavom Svetske Asocijacije Specijalitetnih Kafa (SCA) kao i održavanjem prvog WBC davne 2000.godine fokus barista, przioničara i cele komune ljudi okupljene oko SCA koji su se bavili kvalitetom i ocenjivanjem bio je usmeren na KARAKTER  kafe tj. na njenu aromatičnost i karakterističan ukus podneblja sa koga dolazi dok su se telo, krema, čist ukus podrazumevali. Iz tog razloga svi su grozničavo krenuli u potragu  po centralnoj Americi i Africi za aromatičnim kafama, voćnih, cvetnih  i egzotičnih aroma, pa je tako Brazilska kafa veoma nepravedno potpuno zapostavljena od strane ljubitelja kafe okupljenih oko ideja Svetske Asocijacije Specijalitetnih Kafa. 

Godinama pokušavamo da stranim i domaćim ljubiteljima kafe skrenemo pažnju na kvalitet i bogat i raznovrstan karakter Brazilskih kafa, ali sve do pre 2-3 godine naše reči su završavale u etru bez prave reakcije. Konačno, Brazilske kafe postale su HIT u svetu SCA i danas svaka ozbiljna kafeterija neizostavno ima neki od Brazilskih “singlova”.

Brazilski farmeri, kao finansijski najmoćniji farmeri kafe na svetu, prepoznali su potencijal u specijalitetnim kafama i krenuli su u razvoj plantaža i procesuiranja toliko ozbiljno baš kako se i očekuje od lidera na svetskom tržištu. Budućnost će pokazati šta sve Brazil može, a naše je da uživamo u tome. 

0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaNazad