">

Kaskara (Cascara), čaj od kafe

Kada se se plod kafe obrađuje kako bi postao zrno kafe, ono koje je nama danas poznato kao kafa, jedan od ključnih procesa je uklanjanje omotača, kože, koja je oko tog zrna. 

Kaskara je osušena koža ploda kafe koji se nalazi oko zrna (cascara znači ljuska, piling ili koža na španskom jeziku). Skupljaju se nakon što su zrna uklonjena iz ploda. Zatim se suše na suncu pre pakovanja. Kaskara je poznata kao čaj od kafe.

Ali šta je tačno kaskara, kafa ili čaj? Kaskara nije kafa, a nije ni ono što ljudi zamišljaju kada misle na biljni čaj, jer nije stvarna kafa (zrno) koja se nalazi u unutrašnjosti ploda, niti je napravljana od biljki iz porodice Camellia sinensis kao pravi čajevi (crni, beli,zeleni,…) Možda je zato najbolja kategorija za kaskaru biljni ili voćni napitak, iako je naziv čaj od kafe najpopularniji.

Ukus kaskare je znatno drugačiji od ukusa kafe. Ali, baš kao i kafa kaskara može imati različite ukuse zavisno od toga od koje je sorte i gde je gajena. Ovo piće često opisuju kao slatki voćni ukus sa notama svežeg šipurka, hibiskusa, slatke trešnje, crvene ribizle, manga ili čak duvana. Nije baš isti spektar ukusa kao kod kafe, a sadržaj kofeina u kaskari je verovatno bliži sadržaju u zelenom čaju nego u kafi.

I na kraju, kaskara se smatra zdravom hranom jer obiluje vitaminima i antioksidansima. Istraživanja i dalje traju, ali dosadašnje studije govore da je zdrava bar koliko i sok od nara. Takođe je nesumnjivo dobra za imuni sistem. 

0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaNazad