">

Kafa u visokom društvu

Poznata Madam de Pompadur, metresa francuskoga kralja Luja XV, obožavala je kafin napitak. Kao znak uspešnog udvaranja nekoj dami i njenoj lepoti, u Francuskoj 18. veka najviše cenjen poklon bio je porculanska šoljica za kafu na kojoj su bile umetnički nacrtane grudi slavne Marije Antoanete, supruge kralja Luja XVI.

Međutim, nije se svuda „aplaudiralo“ kafi i njenom uživanju. Tako su, u Londonu, 1674. godine, engleske puritanke protestovale tražeći da se muškarcima zabrani prekomerno uživanje u kafe, tvrdeći da je to napitak koji „suši i slabi organizam“.

„Naši muževi će postati neplodni poput pustinje“, tvrdile su ratoborne Engleskinje koje su, ustvari, želele da ostvare ravnopravnost jer je njima do tada bio zabranjen pristup u točionice kafe!

Od toga vremena kafa je u Engleskoj postala gotovo isključivo piće za dame, dok su pomodne Parižanke, u okolini Pariza, otvorile poznate salone u kojima su „oštrile jezik“, nadograđivale duh i u nadmetanjima s muškarcima ispijale „slatke i gorke kafe“.

0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaNazad