">

Između mita i stvarnosti

U raznim knjigama za popularizaciju kafe pronašli smo mnogo više legendi nego istorijskih činjenica, ali to ovom tako jedinstvenom napitku daje na mističnosti.

Interesantno je da je naziv „kafa“ sličan na svim jezicima, a pretpostavlja se da je izveden iz dva pojma: Kafa regiona, iz koga potiče, i reči „kaweh“ što znači “podsticati”. Postoji i pretpostavka da reč kafa vuče koren iz reči „oahwa“, koja označava vino. Uporište joj je u činjenici da je kafa dugo nazivana vinom islama: pošto je Kuran zabranjivao konzumiranje alkohola, kafa je, kao stimulativni napitak, preuzela ulogu alkohola u društvenom životu stanovništva arapskog sveta u to vreme.

Biljka kafa poreklom je najverovatnije iz Etiopije, gde se i danas može naći da spontano raste. Doneta je blizu Jemena (mitska Arabia Felix) i zasađena u oblasti Kafa, odakle započinje svoje trijumfalno osvajanje sveta.

Kasnije je otkriveno da je kafa kao divlja biljka bila prisutna i u drugim zemljama. Godine 1843. u Liberiji je otkrivena „liberica”, stablo kafe koje danas nije  u komercijalnoj upotrebi, a 1860. u Ugandi “kanefora”, današnja “robusta“.

0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaNazad