">

Honey čarolija

Tri najpopularnija procesa prerade kafe širom sveta su naturalni(suvi), prani i „honey“ , dok se u Brazilu još uvek koristi (pored suvog procesa) i polu prani proces koji se naziva i „pulped natural” proces.
Kod naturalnog procesa ubrana kafa se širi po betonskim platoima ili izdignutim krevetima, i zrno se suši unutar ploda. Prani proces podrazumeva skidanje spoljašnjeg sloja, omotača ploda, potapanje kafe u vodu, gde se procesom fermentacije odstranjuje pulpa u kojoj se zrno nalazi, te sušenje tako opranih zrna na suncu ili u posebnim mašinama za sušenje. Polu prani (“pulped natural“) proces je najsličniji žutom honey procesu, a jedina razlika je u tome što se kod žutog honey procesa voda uopšte ne koristi, dok se kod polupranog procesa kafa delimično pere pre sušenja.
“Honey“ proces je zapravo nešto između naturalnog i pranog procesa. Sa sveže ubranog ploda se skida samo spoljašnji omotač, a zatim se zrna koja su i dalje unutar pulpe suše isto kao i kod naturalnog procesa. Proces je dobio ime zbog karakteristika i izgleda zrna pre sušenja, u toj fazi zrna su lepljiva, naizgled kao potopljena u med.
Ovaj proces je zapravo nastao u Brazilu, kao način da se uštedi voda, a da se ipak poboljša kvalitet finalnog proizvoda. Međutim, „honey” proces je najviše zaživeo u Kostarici, gde je i usavršen do najsitnijih detalja.
Proces je veoma komplikovan, oduzima jako puno vremena i zahteva veliku pažnju i koncentraciju.
Prvi korak je biranje i branje samo najzrelijih plodova. Zatim se sa ploda skida spoljašnji omotač, kao što je navedeno već gore u tekstu, a prava tajna i ključ ovog procesa leži upravo u šećerima i kiselinama koji se nalaze u pulpi koja ostaje na zrnu.
Sledeći korak je najkompleksniji i najosetljiviji u celom procesu, i podrazumeva fazu sušenja. Tajming mora biti perfektan. Zrna osušena suviše brzo neće poprimiti i upiti sve arome i ukuse iz pulpe, sa druge strane, zrna osušena suviše sporo će fermentirati i postati buđava. Kafa se mora konstantno prevrtati i širiti, kako bi sušenje bilo ujednačeno.
U zavisnosti od količine pulpe koja je ostavljena na zrnu, kafa obrađena „honey” procesom se svrstava u tri kategorije: žuti , crveni i crni „honey“.
Ovakav proces obrade zaista proizvodi kafe fantastičnih karakteristika, bogate slatkoće, izbalansirane kiselosti i divnih voćnih tonova.

0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaNazad