">

Reč više o kafi

Želite da kupite sirovu kafu, ali vaš izbor neće biti lak ukoliko ne znate makar nekoliko važnih činjenica. Na svakoj vreći kafe ispisano je puno informacija, ali može biti teško protumačiti ih da bi ste shvatili kakav će biti krajnji rezultat u šoljici. Pored toga, neke činjenice su napisane jasno, dok ćete ostale saznati samo ukoliko znate da protumačite ove prve.

One se nalaze i u cenovniku Mlin Produkta, pa je svrha ovog teksta da vam bude lak i kratak vodič za buduću kupovinu. Evo na šta vam ukazuje nekoliko najčešćih fraza i simbola.

IME KAFE-Možda najvažnije na džaku kafe ili etiketi jeste ime kafe, koje je najbolji indikator zrna. Na primer Mlin Produkt trenutno nudi Ethiopia Guji, Dimtu Tero, natural (suvi), organik. Ovo ime vam govori o poreklu kafe (a zašto je to važno nalazi se u daljem tekstu), zatim o proizvođaču/farmi (Dimtu Tero), pa procesu obrade (suvi) i sertifikatu (organik).

POREKLO KAFE-Kafa se uzgaja isključivo u ekvatorijalnom pojasu zvanom Zona kafe. Saznanje o poreklu zrna kafe može da pruži nagoveštaj o profilu njenog ukusa. Na primer ukoliko ste ljubitelj voćnih i cvetnih ukusa, kupite kafu iz Kenije ili Kolumbije. Takodje geografska udaljenost od ekvatora daje jasniju indikaciju o kakvom se zrnu radi.

FARME I PROIZVOĐAČI-Oni koji prže kafu cene transparentnost, održive izvore koji su u skladu sa etikom, pa zato daju prednost proizvođačima koji neumorno rade da omoguće uživanje u ispijanju šoljice jutarnje kafe. Znanje o tome odakle je kafa došla i kako je uzgajana, konzumentima daje jasniju sliku o putovanju te kafe do njihove šoljice i omogućava im da postanu aktivniji učesnici u priči o kafi.

NADMORSKA VISINA NA KOJOJ JE PORASLA-Nadmorska visina ima direktan uticaj na veličinu, oblik, gustinu i ukus zrna kafe. Neke od neodoljivih kafa se gaje na većim nadmorskim visinama. Kafe koje rastu na nadmorskim visinama, većim od 2000 m obiluju kiselošću i življim ukusima, dok kafe koje rastu na niskim nadmorskim visinama pretenduju da budu blage, slatke ili mozda čak zamljane. Kafe sa većih nadmorskih visina su ukusnije. Što je veća nadmorska visina duže je vreme potrebno da plod kafe sazri, a ovo omogućava plodu kafe da postane kompleksniji što rezultira stvaranjem zanimljivih ukusa i varijacija kiselosti i slatkoće. Kafe uzgajane na veoma niskim nadmorskim visinama su izložene oštrijim uslovima (manje padavina, visoke temperature, manje sunčeve svetlosti) što vodi tome da imaju manje kiselosti.

VARIJETET (SORTA) KAFE-Kafa je voće širokog spektra različitih vrsta od Caturra do Bourbon, od Typica do Gesha, Pacamara, SL28, Acaia, Catuai, postoji desetine vrsta kafe koje daju različite ukuse u šoljici. Međutim, sorta Bourbon iz Salvadora može imati mnogo drugačiji ukus od sorte Bourbon iz Gvatemale, jer situacija u kojoj se kafa uzgaja (zemljište, klima, itd.) doprinosi različitim osobinama.

METOD (PROCES) OBRADE-Ovim terminom se označava metod obrade koji se koristi da se iz ubranog ploda kafe izdvoji seme (koje mi u stvari koristimo i nazivamo ga kafom) i da kafa (seme kafe) ne fermentira i ne “pokvari” se. Postoji niz jedinstvenih metoda, ali se svi oni mogu podeliti na kategoriju mokri ili suvi. Vlažni proces se obično označava kao prani na etiketi. Ovaj proces uklanja mnoge nečistoće kafe, ali takođe može ukloniti prirodne ukuse kafe. Suvi metod je poznatiji kao prirodni (natural) proces. Dok su prirodno obrađene kafe intezivnijeg ukusa, proces traje mnogo duže i naporniji je za proizvođače. Jedna od novijih metoda obrade je i honey proces.
Više o tome možete pročitati na blogu Mlin Produkta, članak Honey čarolija.

SERTIFIKAT-Kafe, njihovi proizvođači i njihovi kupci mogu dobiti razne sertifikate, ali najčešći su Organic, Fair Trade, Rainforest Alliance, Smithsonian Bird Friendly i Utz, koji su indikatori ekološke i/ili ekonomske izvrsnosti kafe.

SENZORNE KARAKTERISTIKE-Možda najvažnija stvar koju treba pogledati jeste napomena o ukusu kafe, ali je važno pomenuti da ono što ćete pročitati o senzornim karakteristikama kafe ne znači da ćete to i okusiti pri konzumiranju te kafe iz šoljice. Sve zavisi od načina prženja kafe, načina njene pripreme, vaših čula itd. Drugim rečima, napomena o ukusima koju ćete pročitati nije garancija, ali pruža korisna uputstva onima koji prže kafu, kao i potrošačima, da naprave razliku između slatke, mirišljave, cvetne, voćne, zemljane kafe dok odlučuju o načinu prženja ili odlučuju o kupovini.

0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaNazad