">

Papua Nova Gvineja, Organik, Korofeigu, grade B

Početkom 1945., dok je rat u Novoj Gvineji jenjavao, administracija je identifikovala četiri seoske parcele u oblasti Korofeigu za sadnju kafe. Trinaest tinejdzera sa sela iz Korofeigu i okoline odabrano je i poslato u novootvorenu školu za obuku u proizvodnji kafe. Od ovih malih zasada oko Korofeigu kafa je postala najvažniji proizvod. Danas je to najvažnija grana poljoprivrede Papua Nove Gvineje, koja direktno ili indirektno obezbeđuje izvor prihoda za trećinu stanovništva te zemlje.

Papua New Guinea Korofeigu Organic kafa dolazi od proizvođača Korofeigu Farmer’s Cooperative Society. Ova grupa se nalazi u dolini Bena Bena na istočnoj visoravni između Goroka na zapadu i Henganofi na istoku. Planinsko i vlažno područjr bogato hladovinom autohtonog drveća idealno je za uzgoj kafe. Mešavina sorti Arusha i Bourbon raste na ilovoj zemlji na nadmorskoj visini između 1400-1900 m a uzgajaju ih brojni mali proizvođači.

Zajednica Korofeigu se formalno pretvorila u zadrugu reagujući na program sertifikacije Organik iz 2010. Od tada zadruga je do 2020. porasla sa 97 sertifikovanih malih proizvođača koji obrađuju 112 hektara na više od 1700 njih koji obradjuju oko 2000 hektara.

RegijaPapua New Guinea, Bena Bena Valley, Eastern Highlands
Farma/ProizvođačKorofeigu Farmer’s Cooperative Society
Varijetet (sorta)Arusha, Bourbon
Proces obradePrani (sušena na suncu)
SertifikatOrganik
Pakovanje
Nadmorska visina uzgajanja1400-1900 m
Senzorne karakteristike (cupping notes)karamel, citrussi i tropsko voće sa balansiranom kiselošću
0
    0
    Vaša korpa
    Korpa je praznaNazad